Deepfake ve Yayın Platformları
"Deepfake; mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsüyle değiştirildiği bir medya türüdür. Deepfake, "deep learning" (derin öğrenme) ve "fake" (sahte) kelimelerden türetilmiş bir birleşik kelimedir."
Deepfake teknolojiyle birlikte içerik üretimi bambaşka bir boyuta evrilmiştir. Evrildiği yerde ise kişilerin özlük haklarını gözetmeksizin, izinsiz ve telifsiz içerikler üretilmektedir. TikTok'ta Tom Cruise yüzüyle binlerce video çeken bir kullanıcı, milyonlarca takipçiye sahip! Öte yandan Barrack Obama'nın ciddi açıklamalarda bulunduğu deepfake videolar da yayına alındı. Siyasi ya da önemli karakterlerin yüzlerini kullanarak yayına alınan içeriklerin yarattığı tehdit unsuru çok büyük fakat bahsedilen durum, teknolojinin olağanüstü başarılı olmasını değiştirmiyor.
NTV'nin haberine göre Deepfake teknolojisi siyasi liderleri ciddi anlamda etkiliyor. Hızlı tüketim temeline dayanan dikey formattaki içerik platformlarında sıklıkla üretim gerçekleştiriliyor ve aynı orantıda gerçekleşen tüketim ise hızlı bilginin yayılımını arttırıyor. Şükürler olsun ki Intel, %96 doğruluk payıyla deepfake videoların çözülümünü sağlayan bir teknoloji geliştirdi. Yazılımın duyurusunu ise Intel'in araştırmacalarından Ilke Demir gerçekleştirdi.
Disney+
Disney CEO’su Bob Chapek, “2022 yılı, şimdiye kadarki en iyi hikayelerimizin bazılarıyla Disney için güçlü bir yıldı… ve bu yıl 57 milyon kullanıcı ekleyip toplam 235 milyon kullanıcıya sahip olarak doğrudan tüketiciye yönelik hizmetlerimizde olağanüstü kullanıcı artışı sağladık. Disney+ için ekonomik olarak yukarı yönde herhangi bir değişiklik görmediğimizi varsayarsak 2024 mali yılında kârlılığa ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.
Yaptığı bu açıklamaya göre Disney+; 2022 yılı içerisinde ezeli rakibi Netflix'in önüne geçiyor. (Tabi ki Disney'in tüm yayın hizmetleri Disney+, Hulu ve ESPN+’ın toplam kullanıcı sayısı göz önünde bulundurulmuştur.) 2023 - 2024 yıllarında elinde 1000'lerce markanın ve oyuncunun hakları bulunan Disney'in; deepfake teknolojisiyle gerçekleştireceği içerikler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yakın zamanda Avengers içeriklerinde deepfake teknolojisini sıkça görecek olmanın yanı sıra, elindeki "sınırsız" hakları kullanıp içerik sayılarını arttırarak dijital yayıncılığı domine edebilir. Netflix'in yıl içinde yayınlanan içerik sürelerinin toplamı, 365 günden uzun sürdüğü için Netflix'te yayınlanan tüm içerikleri tüketmek imkansız oluyor. :) Bu dominasyonla başa çıkmanın tek yol... deepfake!